Sense cita prèvia.
L’orina haurà de recollir-se sempre directament sobre un pot estèril d’un sol ús que es pot adquirir en farmàcies. Evitar sempre el primer i l’últim doll per a descartar la contaminació per part del tracte urinari. Per a la recollida d’orina 24 hores haurà d’utilitzar-se un recipient de 2 litres.
Els resultats de l’orina bàsica s’entreguen a les 24 hores i els de l’anàlisi per urinocultiu amb identificació de germen i antibiograma a les 48 hores.
L’orina és una deixalla amb molta utilitat. La seua anàlisi és fonamental per a conéixer el nostre estat de salut. Una xicoteta mostra d’aquest líquid pot ajudar al diagnòstic de malalties en fases precoces o servir per a controlar el tractament de diverses patologies. Per això, és una de les proves diagnòstiques més comunes en medicina.
Aquests són els valors específics que s’estudien en una analítica d’orina:
- Analítica d’orina bàsica. Ací s’estudien diferents paràmetres com el pH, la densitat i anormals.
- Sediment. En l’orina hi ha components sòlids dissolts. Per a analitzar-los, l’orina se centrifuga i els sòlids queden en el fons. Després s’examinen sota el microscopi.
- El urinocultiu. Consisteix a deixar l’orina entre 24h i 48h en unes condicions de conservació determinades que, si existeixen, permet la proliferació de colònies de bacteris o càndides (fongs), indicatives d’una infecció d’orina o d’una infecció per càndida respectivament.
- El antibiograma permet determinar amb exactitud el tipus d’antibiòtic per al tractament més adequat i evitar l’aparició de resistències.
També es realitzen determinacions d’aminoàcids per orina i estudis hormonals.
Una anàlisi d’orina permet poder actuar a temps en cas de patologies.
