Cal acudir en dejú per a l’extracció de sang. No és necessària cita prèvia, les extraccions es realitzen de 8:00h – 10:30h de dilluns a divendres.
Abans de sotmetre’s a aquesta prova s’ha de suspendre de manera temporal la presa de qualsevol medicació a base d’hormones, a més és imprescindible que es realitze la prova entre els dies 3 i 5 del cicle menstrual.
Els resultats s’entreguen als 3-4 dies.
Aquesta anàlisi s’utilitza per a comprovar alteracions hormonals en la dona que puguen determinar certes patologies com l’ovari poliquístico (SOP), la infertilitat o la resistència a la insulina (HOMA).
La SOP consisteix en una alteració hormonal i metabòlica que ve determinada per un trastorn de l’ovulació causat per un excés d’hormones masculines en la dona. Es produeix quan l’hormona luteinizant (LH) o la insulina estan molt elevades en l’organisme, la qual cosa comporta un excés de producció de testosterona per part dels ovaris. En conseqüència, genera irregularitat en el cicle menstrual, falta d’ovulació, hirsutisme (augment del borrissol corporal), tendència a l’obesitat, trastorns de la pigmentació de la pell, presència de múltiples quistos en els ovaris i infertilitat.
El HOMA (resistència a la insulina) consisteix en una alteració de la resposta dels teixits a l’acció de la insulina, provocant una inadequada captació de la glucosa dependent d’insulina especialment en el fetge, múscul i teixit adipós. Amb el temps i com a resultat d’aquesta alteració, els nivells de glucosa en sang augmenten i s’acompanyen d’hiperinsulinemia per la sobreproducció pancreàtica d’insulina, portant a l’organisme al desenvolupament de Diabetis Mellitus tipus 2. La SOP és una alteració que predisposa a desenvolupar un quadre de resistència a la insulina.
Es realitza un estudi de les següents hormones:
- Estradiol. Hormona sintetitzada principalment en els ovaris i en una xicoteta part en les glàndules suprarenals, en la placenta en la dona i en els testicles en l’home. Controlen el desenvolupament dels òrgans femenins i els caràcters sexuals secundaris en la dona (aparició de la menstruació, desenvolupament mamari, aparició de borrissol púbic, veu femenina, etc.).
- Hormona folículestimulant (FSH). Hormona produïda en la glàndula pituïtària i la funció de la qual és estimular el fol·licle de Graaf perquè produïsca un òvul madur.
- Hormona luteinizant (LH). Produïda igualment en la hipòfisi, s’encarrega que el fol·licle de Graaf allibere a l’òvul madur.
- Prolactina. Hormona produïda també en la hipòfisi, s’encarrega de l’estimulació de la producció de llet després del part i de la fabricació de progesterona per l’ovari.
- Testosterona. Es tracta d’hormones produïdes en una xicoteta quantitat pels ovaris en la dona, en les glàndules suprarenals en tots dos sexes, i principalment pels testicles en l’home, i que s’encarreguen del desenvolupament de les hormones masculines i dels caràcters sexuals secundaris en l’home.
- DHEA. És un component bàsic en la formació de la testosterona (hormona masculina) i de l’estrogen (hormona femenina). L’anàlisi de DHEA mesura el nivell de l’hormona en el torrent sanguini.
- SHBG. És la globulina fixadora d’hormones sexuals. Es tracta d’una proteïna que es fixa a aquestes hormones (testosterona i estradiol), inhibint la funció d’aquestes. El seu nivell es veu influït per les proporcions d’insulina de l’organisme.
- Insulina. Es tracta d’una hormona produïda i secretada pel pàncrees, sent essencial per al metabolisme de la glucosa. El seu dèficit provoca la diabetis mellitus, i el seu excés hipoglucèmia. La seua funció és la d’afavorir la incorporació de glucosa de la sang cap a les cèl·lules.
- Glucosa. També dita glicèmia o sucre en sang. Útil en la detecció i control de la diabetis.
- Anàlisi HOMA. L’índex HOMA és una mesura que apareix en el resultat de l’anàlisi de sang que serveix per a avaluar la resistència a la insulina.
