Dones / Estudi bàsico hormonal femení

LH, FSH, prolactina (PRL), progesterona (PRG), 17-b-estradiol i cortisol.

No fa falta acudir en dejú. Tampoc és necessària cita prèvia, les extraccions sanguínies es realitzen de 8:00h – 10:30h de dilluns a divendres.

Abans de sotmetre’s a aquesta prova s’ha de suspendre de manera temporal la presa de qualsevol medicació a base d’hormones, a més és imprescindible que es realitze la prova entre els dies 3 i 5 del cicle menstrual.

Els resultats s’entreguen a les 48-72 hores.

Aquesta anàlisi s’utilitza per a comprovar alteracions hormonals en la dona que puguen determinar certes patologies com l’ovari poliquístic (SOP), la infertilitat, etc.

 La SOP consisteix en una alteració hormonal i metabòlica que ve determinada per un trastorn de l’ovulació causat per un excés d’hormones masculines en la dona. Es produeix quan l’hormona luteinizant (LH) o la insulina estan molt elevades en l’organisme, la qual cosa comporta un excés de producció de testosterona per part dels ovaris. En conseqüència, genera irregularitat en el cicle menstrual, falta d’ovulació, hirsutisme (augment del borrissol corporal), tendència a l’obesitat, trastorns de la pigmentació de la pell, presència de múltiples quistos en els ovaris i infertilitat. Aquesta patologia és una alteració que predisposa a desenvolupar un quadre de resistència a la insulina.

Es realitza un estudi de les següents hormones:

  • Hormona luteinizant (LH). Produïda igualment en la hipòfisi, i que s’encarrega que el fol·licle de Graaf allibere a l’òvul madur.
  • Hormona folículoestimulante (FSH). Hormona produïda en la gándula pituïtària (Hipòfisi) i la funció de la qual és estimular el fol·licle de Graaf perquè produïsca un òvul madur.
  • Prolactina (PRL). Hormona produïda en la hipòfisi i que s’encarrega de l’estimulació de la producció de llet després del part i de la fabricació de progesterona per l’ovari.
  • Progesterona (PRG). És una hormona sexual que alliberen els ovaris i posteriorment la placenta. Durant el cicle menstrual, la seua funció és condicionar l’endometri per a facilitar la implantació de l’embrió en aquest, i durant l’embaràs ajuda al fet que transcórrega de manera segura.
  • 17-b-estradiol. L’estradiol es produeix en els ovaris, juntament amb la progesterona. Però no en totes les etapes de la vida es produeix de la mateixa manera. Abans de la pubertat els nivells de l’hormona són molt baixos. Comença a augmentar en la pubertat donant lloc a les característiques sexuals, l’augment del pit, augment de la grandària de l’úter, dels ovaris, l’aparició de la regla… Durant l’edat fèrtil l’estradiol està més alt, però pateix variacions segons el cicle menstrual. Durant la menopausa torna a disminuir.
  • Cortisol. El cortisol és una hormona que es produeix en la glàndula suprarenal i que serveix per a augmentar el nivell de sucre en la sang. Quan aquesta hormona puja es coneix com hipercortisolisme i produeix efectes negatius com l’augment de greix o increment dels nivells de pressió arterial.
TEST PRENATAL NO INVASIVO