Prova RAST (prova radioalergosorbents)

amb una xicoteta mostra de sang del pacient juntament amb extractes dels diferents aliments o substàncies que estan sota sospita s'estudiarà el possible al·lèrgen. Els avantatges principals d'aquesta prova és que no es pot veure influenciada per fàrmacs o per malalties cutànies puntuals que estiguen presents sense diagnosticar en el moment de la prova. A més, es pot valorar un major nombre d'al·lèrgens amb una sola extracció. S'inclourien molts al·lèrgens, entre els més comuns: proteïna de la llet, anisaki, Dermatophagoides farinae (D2), Dermatophagoides pteronyssinus (D1), olivera, alternaria (A. tenuis), gramínies, etc. Consultar amb el laboratori l'oferta d'al·lèrgens.

No es requereix cap requisit per a la realització d’aquesta prova, no fa falta acudir en dejú. Tampoc és necessària cita prèvia, les extraccions sanguínies es realitzen de 8:00h – 10:30h de dilluns a divendres.

Els resultats s’entreguen als 4-6 dies.

La prova de radioalergoabsorbència, o RAST, és una prova de laboratori que es realitza en la sang. Aquesta prova verifica la quantitat d’anticossos lgE específics en la sang, els quals estan presents si hi ha una reacció al·lèrgica “vertadera”.

Les al·lèrgies són un problema crònic comú que afecta el sistema immunitari. Normalment, el sistema immunitari combat els virus, els bacteris i altres agents infecciosos. Amb una al·lèrgia, el sistema immunitari tracta a una substància inofensiva com la pols o el pol·len, com una amenaça. Per a combatre-la, produeix anticossos anomenats immunoglobulina E (IgE).

Les substàncies que causen una reacció al·lèrgica es diuen al·lergògens o al·lèrgens. Existeixen al·lèrgies alimentàries i al·lèrgens comuns a més del pol·len i la pols com la caspa dels animals, aliments com la fruita seca i els mariscos, i certs medicaments com la penicil·lina. Els símptomes de l’al·lèrgia poden variar d’esternuts i nas tapat a una complicació potencialment mortal anomenada xoc anafilàctic. Les proves d’al·lèrgies en sang mesuren la quantitat d’anticossos IgE en la sang. Una xicoteta quantitat d’anticossos IgE és normal. Però tindre nivells de IgE alts pot indicar una al·lèrgia.

Quan es parla d’al·lèrgies alimentàries; és important comprendre la diferència entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

  • Al·lèrgia alimentària IgE: patologia evident en la qual un component dels aliments desencadena una reacció immediata, com a diarrea, edema, urticària, etc.
  • Intolerància alimentària tipus IgG: És més difícil de detectar i els seus símptomes solen ser moderats, per la qual cosa és comú que no notem aquesta intolerància i tornem a ingerir aliments que ens són perjudicials i ens provoquen malalties. Per això és tan important realitzar tals proves.

Si tens dubtes sobre quina prova realitzar-te no dubtes a consultar-nos.

ALERGIAS